Bronchovaxom is een pil die in veel Midden-Europese landen wordt gebruikt om verkoudheden te voorkomen. De pil heeft een gunstig effect laten zien bij jonge kinderen met astma, ook laten enkele kleine studies bij oudere kinderen en volwassenen een mogelijk gunstig effect zien op luchtweginfecties en astmatische klachten.

Samenstelling
De pil bestaat uit kleine onschuldige opgesplitste deeltjes van bacteriën, zogenaamde bacteriële lysaten. Deze bacteriën komen normaal ook voor in de neus- en keelholte en kunnen soms ziek maken. Bronchovaxom kan het afweersysteem stimuleren zonder ziek te maken. Met een gestimuleerd afweersysteem ontwikkelt het lichaam een betere verdediging tegen virussen en bacteriën.

Om het effect van Bronchovaxom goed te kunnen vergelijken, wordt er in de studiegroep ook een placebo gegeven. Het placebo ziet er hetzelfde uit als Bronchovaxom, maar dan zonder de opgesplitste deeltjes van bacterien. Het gebruik van het placebo heeft geen negatief effect op de gezondheid. Wel is uit verschillende studies gebleken dat ook het innemen van placebomedicatie een positief effect op de gezondheid kan hebben. Dit zou kunnen komen doordat er tijdens deelname aan een studie men meer bezig is met de gezondheid dan anders.

Bijwerkingen
Bronchovaxom is uitgebried onderzocht in eerdere wetenschappelijke onderzoeken. Er zijn nauwelijks gevaarlijke bijwerkingen beschreven, dit betekend dat er minder bij minder dan 1 van de 100.000 mensen een gevaarlijke bijwerking plaats heeft gevonden. Ongeveer 1 tot 10 op de 100 mensen ervaart tijdens het gebruik van Bronchovaxom diarree en/of hoofdpijn. Nog minder mensen beschreven misselijkheid of luchtwegklachten. Studies naar ernstige bijwerkingen hebben deze niet aangetoond. Van het placebo verwachten we geen bijwerkingen.